Nu har vi i lang tid haft rigtigt meget innovation på de korte kjoler, og det er noget der har skabt nogle helt fabelagtige designs på den internationale mode-scene. Sommer efter sommer kunne vi glæde os over en ny kollektion af lækre korte sommerkjoler – og der var altid et eller andet nyt og spændende twist, der gjorde årets mode til noget helt særligt. Der var dog én ting, der ikke ændrede sig det helt store: længden på kjolerne. De varierede selvfølgeligt en smule, men det var overordnet set korte kjoler der var moderne.

Det er dog noget, der endelig bliver brudt med nu. Den seneste sæson bringer os en masse rigtigt flotte lange kjoler, der emmer af klare farver og spændende detaljer. Det føles på mange måder som om, at designerne har kunnet lære en helt masse af at arbejde på de korte kjoler, som de nu har taget med sig ind i designet af de lange kjoler. Når man arbejder på en lang kjole, så har man meget mere stof at gøre med. Man kan sige, at tøjdesignerens ”lærred” er større: der er en større overflade der skal designes. Det gør designet af lange kjoler mere udfordrende, end designet af de korte kjoler.

Vi er bare så heldige, at disse mange år i træk med fokus på de korte kjoler, har givet designerne alle de værktøjer og idéer de har brug for, for at kunne skabe nogle virkeligt innovative og smukke lange kjoler. Når jeg kigger på kollektionen af disse kjoler, så ser jeg tydelige ligheder til de seneste sæsoners korte kjoler. Der er ikke noget der er direkte stjålet, eller blevet kopieret over på doven vis: de enkelte elementer er i stedet blevet tilpasset til den længere kjole. De nye muligheder, det længere stykke stof bringer med sig, er også noget designerne formår at gøre brug af på kreativ vis. Årets kollektion er altså ikke bare korte kjoler der er blevet gjort længere: det er i stedet lange kjoler, der er designet fra bunden af, med en masse inspiration til rådighed fra de mange år med korte kjoler.

Det er selvfølgeligt ikke første gang at lange kjoler har været populære. Som med alt andet i modens verden, så er det noget der er ganske cyklisk. Nogle gange har det været den lange kjole der var moderne flere år i træk, før det pludseligt blev moderne med en kortere kjole. Andre år er det skiftet frem og tilbage fra det ene år til det andet. Lige nu er vi kommet igennem en længere periode, hvor det primært var de korte kjoler, der var moderne. Det er derfor et dejligt frisk pust, at det igen er blevet de lange kjolers tur.