Alle i Danmark ved, at vi skal værne om vores privatliv. Der er et stort skel imellem ved der vedkommer andre, og hvad der ikke gør. Vores ret til privatliv er fastlagt i grundloven, og vores kultur lægger da også op til, at vi skal have plads til at være os selv og ikke være under konstant overvågning.

Men hvad med dem, der er villige til at bryde loven, og ikke føler for at acceptere fællesskabets idealer om privatliv? I den ideelle verden ville man hurtigt identificere og fange dem. Hvis nogen brød ind i dit hjem og kiggede dine personlige papirer igennem, så ville politiet hurtigt kunne tilkaldes. De ville undersøge gerningsstedet, samle fingeraftryk og forsøge at finde den person, der havde brudt ind i dit hjem. Risikoen for at blive fanget og straffet har sikkert holdt rigtigt mange tilbage fra, at rode rundt i andre folks ting og sager.

Men de digitale forbrydere er ikke særligt bange. De har nemlig meget nemt ved at gemme sig, og politiet har meget svært ved at finde dem – når de da overhovedet forstår hvad det er, de har med at gøre. Teknologien er nemlig i konstant udvikling, og det er svært for en politistyrke der allerede er under pres, at holde sig opdateret på det sidste nye i cyberspace. Det er til gengæld der hvor hackerne føler sig hjemme, og det gør det svært at vinde krigen imod dem.

Så vi må selv gøre hvad vi kan for, at passe godt på vores digitale information. Vi bruger stærke kodeord, låser computeren når den ikke er i brug og holder vores antivirus opdateret. Det burde være nok, ikke?

Desværre ikke: der er nemlig mange farer der lurer, hvis man ikke er opmærksom. En af de helt store syndere er den gratis WiFi der tilbydes på caféer landet over. Det er dejligt praktisk bare sådan at kunne finde telefonen eller computeren frem, og benytte sig af det gratis internet der stilles til rådighed. Men er du klar over, at en hacker der sidder på det samme netværk, kan lytte med på alt hvad du laver?

Informationen der sendes over et lokalt netværk kan nemlig opsamles og analyseres. Det betyder at den IT kriminelle uden problemer kan se hvilke hjemmesider du besøger, og hvad du sender og modtager af data. Der er selvfølgeligt nogle få undtagelser: flere og flere hjemmesider hjælper deres brugere med at beskytte deres personlige oplysninger, ved at benytte den såkaldte HTTPS protokol. Her bliver informationen krypteret før den sendes, og det betyder, at hackeren ikke kan læse med. Hvis du kun benytter dig af sikker email og krypterede services, så har du altså intet at frygte.

Men hvis du vil være mere sikker, så har du kun to muligheder: enten lader du være med at forbinde til det gratis WiFi, og benytter dig eventuelt af et hotspot fra din telefon i stedet, eller også kører du al din trafik igennem en såkaldt VPN. En VPN krypterer nemlig alt hvad der foregår, og gør det hele ulæseligt for hackeren på netværket.

Related Post